APEX za izvještavanje i BI

Oracle Discoverer je uvijek bio alat izbora za upite, reporting, analize podataka i Web pristup podacima iz Oracle baze podataka. Za veće organizacije sa kompleksnijim strukturama podataka alternativa je bila Oracle Business Intelligence rješenje. Discoverer se polako povlači iz ponude uz sve veće troškove održavanja, Oracle BI je previše skup i kompleksan za većinu organizacija i rješenje koje se pojavljuje kao alternativa je Oracle Application Express.

Jedna od najmoćnijih karakteristika APEX-a su interaktivni izvještaji, koji omogućavaju korisnicima da modifikuju i prilagođavaju postojeće izvještaje u skladu sa trenutnim potrebama, u kontrolisanom okruženju, ili da exportuju podatke u mnogo različitih tipova kao PDF, CSV, Word.

Mnogo različitih tipova dijagrama može se kreirati korištenjem jednostavnih ‘wizard’-a, svi izvještaji mogu se prilagoditi korisničkim privilegijama i pravima pristupa na veoma jednostavan način što u velikoj mjeri olakšava administraciju sistema.

APEX omogućava bogati korisnički sadržaj za izvještavanje, brze upite i platformu za razvoj ‘dashboard’-a na potpuno automatizirani način, stabilan je, jednostavan za korištenje i jednostavan za administriranje.

U nastavku su prikazani neki primjeri dijagrama koje je moguće kreirati u APEX-u